Recordo una mestra que ens impartia l’assignatura de Català a l’Institut. Entrava a l’aula enmig de la cridòria. Es posava davant de la pissarra i amb cara de pocs amics, podríem dir de gos enfadat, imposava ordre picant de mans i utilitzant un to despectiu que, per seguir amb la metàfora abans escrita, semblaven talment lladrucs. Renyava personalment a tothom qui no estigués a punt d’escolta per a la seva classe magistral. A punt per escoltar com plasmava el coneixement dels seus llibres i començar a prendre apunts. Només quan tothom havia callat encetava la lliçó del dia. Explicava fonètica, sintaxi o les normes dels accents i ho feia amb convicció, amb seguretat. S’havia preparat el tema al detall: la teoria, els exemples, el que deia el llibre de text, etc. Tothom escoltava i prenia apunts. Alguns, però, tenien la mirada perduda. Ella cridava el seu nom. D’altres, com jo, ens acostàvem al full com si no hi veiéssim bé i tancàvem els ulls per descansar alhora que no deixàvem de moure el bolígraf. Ella donava un cop a la taula amb l’esborrador. També resseguia amb ulls escrutadors la parella que parlava d’amagat i quan podia els llançava una pregunta, que per molta atenció que haguessis mostrat era difícil de respondre. Passaven els quarts i s’acabava la classe. No hi havia preguntes. Ella marxava contenta, pensant que s’havia entès el que s’havia explicat.
Molts/es mestres creuen que la millor classe és aquella que ha estat silenciosa, la que s’ha controlat del tot, la que no ha tingut desordres ni sorpreses. En sortir de l’aula diuen: Avui la classe ha anat molt bé. Hi ha hagut silenci, he sabut respondre totes les preguntes, tot ha anat tal com estava previst. I es queden ben satisfets.
Aquestes sensacions, però, amaguen idees força equivocades sobre l’educació. Idees que al meu entendre tenia aquella professora que ens va mostrar tants coneixements però que ens en va fer aprendre tant pocs. Pressuposava que aprendre era una activitat callada, tranquil·la, seriosa, individual. I d’això se’n deduïa que cada alumne havia de seure a la seva taula, que havia de feinejar en silenci, sense moure’s, ben quiet. També semblava amagar d’altres prejudicis més profunds: que aprendre és dur, avorrit o fins i tot dolorós, que és lògic que els alumnes s’hi hagin d’esforçar o, també, que riure i xerrar gaire és perdre el temps.

Al contrari voldria pensar que aprendre és alguna cosa més divertida. Com ens mostrava aquell mestre de música durant tots els anys d’EGB. En Pep creia que apreníem sobretot quan estàvem actius: quan parlàvem, discutíem i discrepàvem amb altres companys/es; quan ens apassionàvem, rèiem o ens quedàvem bocabadats amb una cançó; quan manipulàvem objectes, tocàvem instruments o sortíem al pati a ballar un Rock and Roll; quan ens estiràvem a terra i ens relaxàvem amb Mozart o quan presentàvem a la resta del grup la nostra cançó preferida.
Aquella era una classe feta entre tots. Una classe on hi havia soroll, silenci, on tothom parlava en algun moment o altre, on els grups treballaven animadament, on es tractaven temes d’actualitat si era necessari, on es partia dels desigs i dels coneixements dels/les alumnes, on hi havia imprevistos i on potser el mestre no tenia respostes per tot però era proper a nosaltres. Al finalitzar les classes hi havia preguntes perquè no volíem que s’acabés, ja que passant-nos-ho bé, apreníem.
De "L'elogi del Soroll" de Daniel Cassany
i la meva pròpia experiència.
7 comentaris:
Hola Bernat, de nou. Crec que tots hem tingut tan un profe com aquesta de català i un altre con aquest de música.
He estat una alumna normaleta, bastant aplicada pero amb problemes d'atenciò. Ni els meus pares ni els meus profes ho van saber detectar i els estudis em van costar més del compte. Fins que jo mateixa m'em vaig adonar de la meva dificultat i vaig començar a veure bons, boníssims resultats.
Recordo els profes bons i els dolents, els comprensius i els intolerants, els profes implicats i vocacionals sòn els millors, encara que les seves tècniques ens costi d'aceptar-les.
Veig a l'escola molts nens i nenes amb problemes de concentració... jo crec que és un dels efectes d'aquesta nostra societat de la informació que ens aborda amb constants missatges. Molts mestres no estan capacitats per detectar-ho i reconduir-ho correctament i aquest alumnat queda força descuidat. És una llàstima.
Com vas solucionar-ho Peggy?
Un altre problema és que normalment no se saben detectar les capacitats més desenvolupades de cada alumne per enfocar els continguts curriculars des d'aquestes. De vegades he dit a un alumne: hi ha més d'una intel·ligència (lògico-matemàtica, lingüística, cinètico-corporal, espaial, interpersonal, intrapersonal...) i cadascú ha de partir de les seves per desenvolupar les altres. (Això els mestres ho han de tenir present)
La resposta d'una nena va ser: Ah! Aleshores jo no sóc tonta!! (La seva intel·ligència cinètico-corporal era brutal, però la lingüística no la tenia massa desenvolupada... a l'escola la matxacaven molt per aquest motiu).
L'educació és un art i cada alumne és una obra que cal saber tractar adequadament perquè llueixi a la seva manera!!
Una gran abraçada!!
Jo vaig tenir un alumne (li feia de profe particular) que no era capaç de llegir més de dues frases seguides sense distreu-re's per qualsevol cosa. Començava a parlar de la tele, del temps, s'aixecava...
És un problema bastant greu, trobo, i avui dia se'n veuen molts nens com aquest. Imagina't que a sobre es troba amb una profe com aquesta teva de català. Estarà perdut per sempre.
La veritat és que vaig poder solucionar-ho desprès d'"ordenar-me la ment". Va ser un procès d'autoanalisi constant i d'evolució continua. Nomès es pot solucionar adonat-te comte tú mateix de que tens aquest problema i t'hi has d'esforçar en superar-ho. Desprès d'això et dones comte que estudiar ès molt mès fàcil del que et pensabes i fins i tot et comença a agradar. Quan alguna cosa t'agrada o et divirteix et resulta molt més fàcil aprendre-la.
La meva filla té el mateix problema que jo i ella té 4 anys. Li he detectat gràcies que sé com es sent i què li passa, pero em preocupa que ella trigui tant com jo en adonar-se'n el seu problema. M'agradaria ajudar-la a que s'adonès comte del seu probleme lo més aviat possible. Ja ho he comentat amb la seva tutora i esperarè la seva resposta en la pròxima reunió.
Crec que a la fi tots els alumnes presenten dificultats i aptituds per l'estudi i el profesors no nomès han d'impartir classe, han de sapiguer detectar aquestes coses, pero els alumnes tambè han de treballar la seva maduresa a l'hora de l'estudi. Una mica complicat ¿no?
Un salut.
Gràcies per parlar-me de la teva experiència Peggy. M'agrada molt enriquir-me amb l'experiència dels altres. Sempre em pot ser útil.
Jo de petit era molt actiu i imprudent. També vaig estar molts anys esforçant-me per fer conscient les meves "dificultats". Però més que problemes ara veig que s'han de mostrar com sorpreses que tenen solució. Crec que és bo jugar-ho perquè els nens no se sentin "diferents" als altres. De cara a la teva filla intenta que no ho vegi com un problema, ja que d'entrada pot haver-hi rebuig o malestar. Jo crec que més que fer-la conscient de les seves dificultats, penso que pot anar bé que ella vegi una sèrie de comportaments en tu, en el dia a dia, que pugui anar copiant al veure que a tu et són útils. Jugueu a jocs on s'hagi de seguir ordres, passos per aconseguir l'objectiu final. Fes-li veure que l'ordre és important passant-ho bé amb ella però sense agobiar-la. Que ho interioritzi amb la pràctica del joc i la diversió, no amb la teoria de les paraules perquè potser es farà una mica un lio. Rotllo "supercalifragilisticoespialidoso"... recordes quan la Mery Poppins jugava a ordenar l'habitació espategant els dits?! jejejeje Sempre m'ha agradat!!! I crec que és un bon exemple).
Més que patir, gaudiu l'aprenentatge!! (Això també m'ho dic a mi)
Una gran abraçada
Gràcies per les teves pautes. Les posaré en práctica. M'encanta jugar amb la meva filla i a ella tambè.
Petons
http://www.youtube.com/watch?v=YDRId6QmNTA
aquí tens un regal ;-) Per esperar el nostre dinar ;-)
Publica un comentari a l'entrada