divendres, 21 de novembre del 2014

EL DIA 9: LA WEBSÈRIE LEGAL DE LA CONSULTA


Actualment el terme "Política" està molt desvirtuat. O més que desvirtuat sembla que s’hagi girat la truita. Política ve del llatí "politicus" i aquest del grec "politikós" que significa "dels ciutadans". Política era l'art de viure en comunitat, és a dir, una branca de la moral que s'ocupava de l'activitat social i, gràcies a la qual, una societat lliure resolia els problemes que els plantejava la seva convivència. Aquesta activitat promovia la participació ciutadana per distribuir i executar el poder, segons les necessitats, per promoure el bé comú. Així, els assumptes dels ciutadans eren anomenats assumptes "Politikós" i, en oposició, els assumptes privats eren els assumptes "Idiotikós". D’aquesta manera, els ciutadans que s’interessaven pels assumptes de la comunitat es van anomenar “Politikós” i els que no “Idiotikós” o “ciutadans privats”. Amb el temps, els “ciutadans privats” van anomenar-se “incultes” fent referència a la seva incapacitat de cooperar en societat i, finalment, van derivar a anomenar-se idiotes. I d’aquí prové “poc intel·ligent” com a significat actual d’aquesta paraula.

Avui en dia, el sistema econòmic escollit per fer evolucionar la societat s'ha fet incompatible amb el concepte originari de Sistema Polític. Ja no hi ha faraons ni dictadors, però el capitalisme (altra hora font d'evolució social) s'ha portat a límits insospitats. Això ha donat tant poder a uns minoritaris grups socials que, aquests, s'han permès el luxe d'imposar a la majoria com han de viure. Ara els ciutadans no hi pintem res en les decisions econòmiques, educatives o sanitàries del nostre país, ja que l’actual classe política està vinculada a partits que depenen del finançament de bancs o de grans empreses, és a dir, els enriquits grups minoritaris. Així, fent referència a la definició anterior, veiem com el capitalisme ha transformat a molts "Polítics" actuals en veritables "idiotes", o sigui, persones que només miren pels seus interessos. Això ha relegat la població a simples esclaus que mantenen un sistema econòmic que els exprimeix cada vegada més. Un sistema econòmic que, de passada, segueix capgirant el sistema polític, permetent als “Idiotokós” controlar els assumptes “Politikós”.

Però cal tornar a capgirar la truita. La política és del poble i els polítics han de ser els portaveus que el poble escull perquè liderin allò que el poble decideix. En aquest país on vivim, segons la meva opinió, cal seguir fomentant que el poble ens tornem a fer nostra la política... que ens informem, que en parlem i que l’evolucionem. Cal fer pedagogia política per recuperar la nostra autonomia a nivell individual i social. Per això, entre d'altres coses, treballa l'ANC al nostre país. Per això hem caminat tots junts cap a la consulta del 9N. I per això la websèrie que us presento: “El dia 9”. Una sèrie que hem creat per donar informació del moment polític d’una manera diferent. Per prendre consciència del que passa “a casa”. Per mostrar que a Catalunya s'està creant un moviment polític i social que recupera el significat de la paraula política i vol executar-la des d’una base democràtica.

Penso que si no seguim estirant fort per aquí, els individus que resten amb mentalitats dictatorials del franquisme o aquells que són titelles del poder financer, seguiran governant a la manera de les societats feudals de l'edat mitjana. Considero que si els ciutadans ens desinteressem dels assumptes del nostre poble, aconseguirem que la política segueixi desvirtuant-se i serveixi per, al cap i a la fi, esclavitzar-nos.

Per això “El dia 9”. Per contribuir en fomentar la política entre els seus veritables protagonistes, els ciutadans. Perquè el tema del 9N sigui tractat amb un estil pròxim i espontani, original i gamberrament aclaridor... des de casa. El projecte fuig de fomentar cap ideologia política. Ens trobem, doncs, davant d'una comèdia de caire històric, que ofereix informació sobre el procés que ha conduït els esdeveniments fins al moment polític actual: La Consulta. Perquè ningú pugui dir que és una botifarrada, ni la consulta d’en Mas. Perquè comencem a prendre consciència que fa molt de temps que estem caminant pel bon camí, entre tots. Per seguir donant suport al dret a decidir i fer un pas més cap a un sistema democràtic directe, que fomenti assemblees, referèndums o iniciatives ciutadanes.

Gràcies. Moltes gràcies a totes les persones que ho heu fet possible. Gràcies per tot el que he après de vosaltres. Per ajudar-me a entendre millor el moment polític de casa nostra, fer-me’l meu i responsabilitzar-me de la part que em toca. Perquè, sincerament, feia temps que la Diana i jo volíem saber què és realment la Política.

Podeu veure la sèrie completa al canal:
https://www.youtube.com/channel/UC8-wNLj_XYXHaE4JNo3JU8g


EL DIA 9
Capítol 1: Nou Estatut de Convivència
Capítol 2: La ratificació... modificada
Capítol 3: Oh capità, el meu capità
Capítol 4: La mort del Pacte Fiscal
Capítol 5: El dia nou